DBC Database & CRM Consultancy
Adatbázis fejlesztők

Adatbázisok összefésülése

A magyar piacon több üzleti adatbázis-szolgáltatótól is lehet marketingcélú adatbázisokat beszerezni. Ilyenek például a Hoppenstedt Bonnier, a Dun & Dradstreet vagy a Longwood adatbázisai. Mindhárom adatbázis egyenként körülbelül 42.000 magyarországi nagy- és középvállalat adatait tartalmazza, és CD-ROM-on hozzáférhetők.

Gyakori feladat ezen külső adatbázisok egymással, vagy a belső ügyféltörzzsel történő összefésülése, azaz duplikácóktól mentes egyesítése például azzal a céllal, hogy minél nagyobb ügyfélkört meg tudjunk szólítani direkt marketing kampányaink során.

Az összefésüléshez szükség van egy olyan adatra, amelynek segítségével a különböző adatbázisok cégrekordjai megfeleltethetők, azaz pontosan meg lehet mondani, hogy adott cégrekord az egyik adatbázisban melyik cégrekordnak felel meg a másikban. Erre a célra használhatjuk például a cég adószámát, vagy cégjegyzékszámát. Az adószám vagy a cégjegyzékszám segítségével igen nagy biztonsággal megfeleltethetők több különböző adatbázis cégrekordjai. Ehhez az adatbázis CD-ROM-ról ki kell exportálni ezeket az adatokat, hogy az összefésülést az MS Excel vagy az MS Access programmal elvégezhessük.

Igen ám, de mi van akkor, ha az adatbázis CD-ROM kezelőszoftvere nem teszi lehetővé ezen adatok exportját, mint például a Dun & Bradstreet esetében? Ilyenkor használhatjuk a telefonszámot is, de jó ha tudjuk, hogy a telefonszám segítségével lényegesen alacsonyabb biztonsággal és lényegesen magasabb hibaszázalékkal tudjuk elvégezni az egyesítést, mivel a telefonszámok elképesztő gyakorisággal változnak, és az adatbázis-szolgáltatók nem képesek naprakészen követni ezeket a változásokat.

Nem marad más, mint a cég neve és címe alapján történő egyesítés. Ez is nehézségekbe ütközik, ugyanis egy cég nevét többféleképpen is lehet írni, például:

  1. „Magyar Távközlési Rt.” (Hoppenstedt 2004/3)
    „Matáv Magyar Távközlési Rt.” (D&B Magyar Cégek 2004-2005)
  2. OVIT Rt.
    Országos Villamostávvezeték Rt.
  3. Magyar Takarékszövetkezeti Bank Rt.
    TAKARÉKBANK Rt.

…és így tovább, számtalan példa található, ahol ugyanarról a cégről beszélünk, de a nevük különbözőképpen került bele ezekbe az adatbázisokba. A különböző cégnevek hibás adatrögzítés miatt, vagy más okból is gyakran előfordulnak.

Eddigi tapasztalataink alapján a Dun & Bradstreet és a Hoppenstedt Bonnier adatbázisai között – amelyek egyenként nagyjából 42.000 magyarországi cég adatait tartalmazzák – az átfedés kb 20.000 cég, és ebből kb. 5.000 cég nem azonos néven szerepel ezekben az adatbázisokban.

Összefoglalva az eddigieket, az adatbázisok összefésülése nem egyszerű feladat, főleg akkor, ha a manuális ellenőrzésre nincs kapacitás vagy erőforrás.

A DBC vállalja adatbázisok professzionális összefésülését
5%-os* hibahatáron belül.. Az összefésülést az Ön által jogszerűen használt** adatbázisokon végezzük és az eredménylistát MS Excel, MS Access, dBase, vagy szöveges formátumban adjuk vissza.

A vállalási díj és határidő az adatbázisok méretétől, állapotától, minőségétől és formátumától függ.

Amennyiben az eredménylista hibaszázaléka meghaladja az általunk vállalt értéket, akkor minden hibás egyezési rekord után a vállalási díj 0,1%-át (de legfeljebb a vállalási díj 80%-át) visszatérítjük Önnek. Hibás egyezési rekordnak minősül, amikor egy általunk megegyezőnek vélt cégrekord-pár bizonyíthatóan nem azonos céget takar, vagy az általunk különbözőnek vélt és külön adatbázisban szereplő egy-egy cégrekord bizonyíthatóan azonos céget takar.

Adatbázis-összefésülés, vagy más adatbázis-műveleti tevékenység kapcsán keressen meg bennünket.

* Az adatbázisok állapotától és minőségétől függően. Az itt megjelölt vállalt hibahatár nem minősül részünkről semminemű kötelezettségvállalásnak.

** Önnek rendelkeznie kell az összefésülendő adatbázisok használati jogával. Az adatbázisok Ön által történő felhasználásának jogszerűségét nem vizsgáljuk ugyan, de az adatbázisok részünkre történő átadásakor Önnek írásban nyilatkoznia kell arról, hogy az adatbázisokat jogszerűen használja.

Ajánlja ezt a weblapot ismerősének!

DBC Management

Till Zoltán
Adatbázis fejlesztés
Szaktanácsadás, oktatás

Tel: 06-70/411-45-47
tz @ hatekonysag.hu

1141 Budapest,
Szugló u. 82

MCP -  Microsoft Certified Professional

Tóth-Bajnóczi Árpád
CRM- és adatbázis-szaktanácsadó, fejlesztő
 


e-mail: tbarpad @ hatekonysag.hu

 


Kezdőlap | Nyilvántartások szerepe | Adatbázis fejlesztés
MS Access Runtime - költséghatékony megoldás
CRM - Ügyfélkapcsolat Menedzsment | Adatbázisok összefésülése
HR nyilvántartó | Névnapok Outlookhoz és palmhoz
Hívásrészletező feldolgozó program
Excel megoldások az üzleti élethez | Promóciószervező bemutató
Szabadságok | Szabadság nyilvántartó bemutató
Letöltések | ECDL vizsga tippek | Számítógépes tanfolyamok
Referenciák

(C) 2002-2007 DB Consult Bt. Minden jog fenntartva - Adatbázis összefésülés